Prima   Contact   Harta  
Prima
  Ziarul
  Patrimoniul cultural
  Forul Democrat al Românilor
  Contacte
  Ultimul număr îl găsiţi aici!
Agenda culturală
vezi mai mult
Chestionar
Cit de des accesati situl nostru?
Vezi arhiva
     
 
Prima

Biblioteca – mesagerul culturii noastre |  Versiune tipar
Inapoi
 
 
 
Biblioteca  – mesagerul culturii noastre
 
 Am citit Reflecţiile privind decernarea Premiului Naţional  Galex ale rectorului ULIM, dlui Andrei Galben, din 26 aprilie curent, din  săptămânalul Literatura şi arta.
Strălucitul articol  mi-a lăsat un gust amar în suflet, fiindcă ne convinge, a câta oară, că multitudinea  problemelor din societate vine din non-respectul nostru faţă de cultură, faţă de carte în general.  Ce le oferim generaţiilor care vin, dacă vom continua să acţionăm în ignoranţă şi indiferenţă?  Dacă  nu există un program bine coordonat de către guvernare  pentru a convinge şi a încuraja  generaţiile tinere să nu renunţe la lectură, manifestând interes faţă de  istoria neamului şi valorile noastre socio-umane? Într-un stat civilizat, Cultura este unul din domeniile prioritare. În Franţa, Ministerul Culturii deţine unul dintre primele 3 ministere cu bugetul cel mai înalt. La noi, domeniul culturii e printre ultimele priorităţi. În Argentina, bunăoară, Sărbătoarea Cărţii constituie o adevărată sărbătoare naţională, organizate de către argentinieni cu fast şi animaţie, când  se fac  deplasări gratuite în ţară, pentru ca orice doritor să poată asista la saloane şi expoziţii de carte. La noi, vedem această efervescenţă  la Sărbătoarea Vinului şi la hramuri, unde se bea, se mănâncă şi… cam atât.
Activând de mai bine de trei decenii în calitate de şefă a bibliotecii, cunosc îndeaproape care sunt problemele cu care se confruntă  cititorii de la sate, în majoritate ei  fiind elevii. Noua generaţie este pusă  în faţa unui vid cultural imens : nici măcar nu dispunem de suficientă carte tipărită în grafia latină. Noua generaţie nu prea cunoaşte limba rusă, elevii nu pot citi în grafie chirilică. Prin urmare, nu putem să le oferim ceea ce ne solicită. Asta e situaţia prin satele noastre. În oraşe, dacă  există mai multe posibilităţi, sunt şi ele obstrucţionate de alţi factori : accesul tot mai frecvent  al tinerilor  la mijloace tehnologice moderne, starea tensionată din societate, care îţi creează presiuni interioare, dar  şi “boala” moldovenilor, constatată încă de către  cărturarul D. Cantemir, de a fugi tot mai departe de cărţi. Motiv în plus  pentru ca guvernarea să ia atitudine, prin programe şi acţiuni bine definite de  dezvoltare a culturii, susţinând  în mod prioritar bibliotecile din fiecare localitate a RM.
Pe această cale, vin cu propunerea să fie iniţiate  programe de mobilizare ale guvernării, prin intermediul cărora fiecare dintre noi să poată contribui la ameliorarea  acestui sector al culturii, abandonat într-un fel:  Biblioteca.
 Până  nu vom conştientiza cu adevărat   că  aşa cum avem nevoie cotidian de apă şi hrană, avem nevoie  şi de  Carte,  pentru a ne alimenta spiritul şi cugetul, situaţia la acest capitol nu va evolua.  
Parascovia Hâncu,  şefa Bibliotecii din comuna Berezlogi, Orhei
   
Vizitatori: 2019087
sus

© 2018 Literatura şi Arta.
Toate Drepturile Rezervate.

Tel. +373 22 21 02 12
Fax +373 22 23 82 17
Email: literaturasiarta_md@yahoo.com

Prima | Ziarul | Patrimoniul cultural | Forul Democrat al Românilor | Contacte | Ultimul număr îl găsiţi aici!
Creat de BRAND.MD