Prima   Contact   Harta  
Prima
  Ziarul
  Patrimoniul cultural
  Forul Democrat al Românilor
  Contacte
  Ultimul număr îl găsiţi aici!
Agenda culturală
vezi mai mult
Chestionar
Cit de des accesati situl nostru?
Vezi arhiva
     
 
Prima Ziarul

Ziarul
Eminescu, omagiat în Italia |  Versiune tipar
Inapoi
 
 
 
Eminescu, omagiat în Italia
   
În perioada 1-6 iunie 2017, în Italia s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Poezie. Ediţia din acest an a fost consacrată lui Mihai Eminescu şi Giacomo Leopardi, ultimii cei mai mari poeţi romantici ai lumii.
Timp de şase zile, circa 60 de poeţi din 24 de ţări: Japonia, Brazilia, Irlanda, Germania, China, Spania, Rusia, Iran, Turcia, Belgia, Ungaria, Slovacia, Albania, Ucraina, Estonia, Lituania, Letonia, Kosovo, Azerbaidjan, Israel, Macedonia, Italia, România, Republica Moldova, au vorbit despre poetul nostru, au citit, fiecare în limba lui, traduceri din creaţia eminesciană (şi, evident, din cea leopardiană), l-au elogiat pe unul dintre „deschizătorii de drumuri în poezia universală”, cum a fost numit la Recanati, de către domnul Umberto Piersanti, preşedintele Centrului Mondial al Poeziei. Festivalul a fost onorat de prezenţa doamnei Laura Boldrini, preşedinte al Camerei Deputaţilor a Italiei, de abatele Mauro Meacci, de către guvernatorul regiunii Lazio şi primarii celor 6 oraşe italiene în care s-a desfăşurat Festivalul: Cervara di Roma, Vico nel Lazio, Fontana Liri, Rocca d’Arce, Vallemaio şi Recanati.
Evenimentul a fost organizat de către Academia Internaţională „Mihai Eminescu” (preşedinte – Ion Deaconescu) şi Centrul Mondial al Poeziei (coordonator – Vincenzo Bianchi).
Deşi cel mai important eminescolog, academicianul Mihai Cimpoi, n-a putut fi prezent la eveniment din motive obiective, s-au făcut mai multe referinţe la monografia Domniei Sale despre Leopardi, expusă la loc de cinste în Muzeul „Giacomo Leopardi” şi care, la iniţiativa Academiei Italiene, va fi tradusă în italiană, urmând să fie lansată în toamnă la Recanati, capitala mondială a poeziei, cum i se spune oraşului în care s-a născut Poetul Naţional al Italiei.
Menţionăm că la intrarea în castelul în care s-a născut, a locuit şi a scris clasicul poeziei italiene, se află două basoreliefuri, reprezentându-i pe Giacomo Leopardi şi Mihai Eminescu, ale căror destine seamănă şi ale căror creaţii se completează.
În Sala de Festivităţi a Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, am afirmat între altele: „Mai puternice nu sunt ţările care au mai mulţi generali, ci ţările care au mai mulţi poeţi.
Nu sunt mai tari ţările care au mai mulţi soldaţi, ci ţările care au mai mulţi cititori.
Se ştie: politica dezbină, iar cultura uneşte.
Oamenii politici au dispreţuit poezia, dar n-au neglijat poezia. Şi Stalin a scris poezii. Dar acestea n-au fost la nivelul crimelor sale. De aceea nu le cunoaşte nimeni. Iar astăzi lectorii lor le parcurg, chiar pe cele despre fluturaşi şi mieluşei, cu spaimă şi regret.
De ce „cu regret”? Pentru că dacă devenea poet, chiar mediocru, nu devenea criminal.
Or, asta e părerea mea, poezia e Bunătate, Pace, Toleranţă, Dragoste.
Lucru pe care l-au demonstrat cei doi mari poeţi.
Mihai Eminescu, care e Poetul Naţional al României şi Republicii Moldova, a fost inclus în Cartea de Recorduri Guinness ca „autor al celui mai lung poem de dragoste din lume”.
Poeţii mari înfrăţesc popoarele.
Ne bucură faptul că Eminescu şi Leopardi s-au întâlnit astăzi aici, la Recanati, în Capitala Mondială a Poeziei.
Ei au o misiune: să apropie popoarele noastre şi să le ajute să se cunoască mai bine.
Poezia are destinul cuvintelor.
Este important ca cei doi poeţi să fie promovaţi, adică traduşi, aşa precum o merită.
Şi aici aş propune: traducătorilor să li se interzică să traducă poezie. Ei pot traduce orice: prospecte turistice, acte, scrisori. Iar poezia – să fie tradusă de poeţi, preferabil – care cunosc limbi. Cei care traduc doar cuvinte – nu şi stări, sentimente, spaţiul dintre cuvinte le fac deservicii atât poeţilor, cât şi poeziei în genere.”
În ultima zi a Festivalului Internaţional de Poezie în oraşul Cervara di Roma, la iniţiativa marelui sculptor şi poet italian Vincenzo Bianchi, a fost inaugurată Republica Artiştilor. Scopul ei este solidarizarea oamenilor de creaţie de pe toată planeta.
La inaugurare am afirmat: dacă se spune că fiecare artist este un rege care munceşte ca un sclav, atunci aceasta va fi unica republică din lume, alcătuită doar din regi.
Recitalul de poezie din piaţa centrală a oraşului, numită Umberto I, înconjurată de munţi, deveniţi statui, ciopliţi de către cei mai de seamă sculptori italieni şi nu numai, a făcut ca limbi diferite să se împletească şi să avem cu toţii sentimentul că asistăm la o renaştere a Poeziei acestui început de secol şi mileniu, martori fiindu-ne cei doi fraţi întru latinitate – marii poeţi, românul Mihai Eminescu şi italianul Giacomo Leopardi.
Nicolae DABIJA
   
 
 
Adaugă comentariu (0)
 
Nume:
Comentariu:
Vizitatori: 2019094
sus

© 2018 Literatura şi Arta.
Toate Drepturile Rezervate.

Tel. +373 22 21 02 12
Fax +373 22 23 82 17
Email: literaturasiarta_md@yahoo.com

Prima | Ziarul | Patrimoniul cultural | Forul Democrat al Românilor | Contacte | Ultimul număr îl găsiţi aici!
Creat de BRAND.MD