Prima   Contact   Harta  
Prima
  Ziarul
  Patrimoniul cultural
  Forul Democrat al Românilor
  Contacte
  Ultimul număr îl găsiţi aici!
Agenda culturală
vezi mai mult
Chestionar
Cit de des accesati situl nostru?
Vezi arhiva
     
 
Prima Ultimul număr îl găsiţi aici!

Ultimul număr îl găsiţi aici!
Omul nostru! |  Versiune tipar
Inapoi
 
 
 
   
Omul nostru!
    
Proverbul nostru românesc: „Să moară capra vecinului!”, la basarabeni, e un pic modificat: „Să moară vecinul, ca să-i luăm capra!”
Fiecare crede că dacă Dorin Chirtoacă va pleca din fruntea Primăriei, s-ar putea – mare e Dumnezeu! – ca chiar dânsul sau vreo rudă de-a lui să-i ia locul.
Cel puţin cam asta e părerea pe care ţi-o faci urmărind reacţiile consângenilor noştri la reţinerea lui Chirtoacă. Anume ei s-au bucurat cel mai mult de acest eveniment trist din viaţa politicii autohtone.
– M-am săturat de mutra lui, îmi spune un intelectual subţire.
– Ai dori s-o mai vezi şi pe a lui Ivan Ceban?
– Acesta va fi primar când va zbura porcul.
– Dar nu tot aşa îmi spuneai şi despre Dodon? Şi uite… porcul zboară!
Altcineva, un prieten, care sare în apărarea lui Dorin Chirtoacă doar la telefon, mă întreabă nedumerit:
– Ce-i cu oamenii noştri? Unde-s doi moldoveni sunt ca fraţii, unde-s trei – de-acum îs mulţi…
Nu ştim să fim uniţi.
Suntem mai uniţi – m-am convins de acest lucru – în afara republicii, dar acasă ne dăm de partea străinului. Care-şi face interesele cu mâinile alor noştri.
Săptămâna trecută, Congresul SUA a cerut încă o dată Federaţiei Ruse să-şi respecte angajamentele luate în 1999 la Istanbul şi să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova.
Totodată, în document se vorbeşte despre subminarea guvernelor republicilor din fosta URSS cu invocarea unor acte de corupţie fabricate.
Şi-atunci de ce ne-am mira că Vlad Filat stă la dubă pentru că în 2013 a primit în dar de la Ilan Shor un automobil produs în 2014?
Şi-atunci de ce ne-am mira că Dorin Chirtoacă e închis pentru că l-ar fi îndemnat un vice-primar să semneze ceea ce era de competenţa viceprimarului să semneze? Există martori care ar confirma că Chirtoacă l-a silit? Nu cred că microfoanele FSB-ului, chiar dacă acestea ar fi existat, pot fi probe în învinuire.
Dorin Chirtoacă nu e doar cel mai tânăr primar, dar şi cel mai bun primar pe care l-a avut Chişinăul după 1944.
El a făcut din Chişinău o capitală cu adevărat europeană.
Cei care cârtesc împotriva lui îţi vor arăta o groapă în asfalt, o fisură în vreo clădire, o balegă din pragul apartamentului său şi-ţi vor spune: „…Uite ce primar avem”.
El e primul în istoria Chişinăului care a făcut o stradă pietonală, care poartă numele lui Eugen Doga, a refăcut capital peste 20 de artere, între acestea – şoseaua care duce spre aeroport: atunci când străinii intră în oraş, nu mai sunt zgâlţâiţi de hurducăturile de pe vremea celorlalţi primari, a asigurat iluminatul public al acestei artere, a făcut din lacul din Valea Morilor unul dintre locurile cele mai frumoase din Chişinău, azi ai ce-i arăta unui oaspete – Scara cu Cascade, apele limpezite în care te poţi scălda, a reparat şcoli, grădiniţe, parcuri, a scos izul urât de la staţiile de epurare din oraş, l-a umplut cu flori, cu voie bună…
Atunci când zăpezile de acum o lună au năvălit peste noi, primarul a ieşit la curăţat zăpada, la strâns crengile rupte, cot la cot cu angajaţii Primăriei.
Ce-au făcut socialiştii şi comuniştii? Au lătrat, ca de obicei.
Voronin, care crede că „partidul, dacă pică, tot se ridică”, s-a trezit săptămâna trecută şi a prins să bălmăjească şi el contra primarului.
Acest politician a murit de opt ani şi nimeni nu vrea să-l îngroape. Pute cadavrul lui politic mai ceva ca groapa de deşeuri de la Ţânţăreni. Şi tot ca această groapă duhnesc toate declaraţiile sale: „Chirtoacă trebuia arestat de mult, că e hoţ!”.
Acest lucru urmează să-l dovedească organele competente (chiar dacă ele lucrează mână-n mână sau –pentru FSB-ul rusesc şi la comanda Ambasadei Federaţiei Ruse).
Dar – ne întrebăm – să fie Chirtoacă mai hoţ ca Oleg Voronin? Cel care delapidase opt (!) miliarde în cei opt ani de zile de preşedinţie a lui Vladimir Voronin?
De ce despre crimele lui economice – începând cu cea de la Fabrica de Zahăr din Donduşeni, cumpărată cu un singur dolar, şi continuând cu Banca de Economii, pe care a devalizat-o primul, înaintea celora – Ilan Shor, Veaceslav Platon – care au ruinat-o după asta folosind schemele „fecioraşului” – nu mai vorbeşte nimeni?
Chirtoacă a crescut ca primar sub ochii noştri. Chişinăul a devenit o adevărată metropolă anume în mandatele lui.
Desigur că oraşul are şi probleme nerezolvate, dar ele sunt comune şi celorlalte capitale ale lumii: lipsa parcărilor, traficul intens al transportului, ninsori neplanificate, ploi abundente ş.a.
Chirtoacă e unul dintre puţinii primari – dacă nu chiar unicul – care nu-şi citesc discursurile făcute de alţii. E un om curajos şi echilibrat: să latre zilnic la tine unul ca Ceban şi să nu-i umfli botul măcar o dată e o dovadă de stăpânire de sine proprie poate doar unui comandant de oşti.
E de datoria noastră să-l apărăm pe primar!
De ce să-l apere doar ruşii cu cap pe umeri, dar nu şi moldovenii noştri?
Cineva îmi povesteşte că la o adunare se discuta despre o persoană ce urma a fi avansată. La un moment dat s-a ridicat cineva dintre cei prezenţi şi a început să vocifereze:
– Eu sunt împotrivă! Pentru că e un idiot şi jumătate.
– De unde ştiţi?
– Eu să nu ştiu? Îl cunosc mai bine decât voi toţi, pentru că mi-e frate de sânge.
Ca să nu nimerim în situaţia de mai sus, dovadă că invidia moldovenească e doar pentru fratele lui drept, avem obligaţia să-l susţinem pe edil.
De ce?
Pentru că Dorin Chirtoacă este OMUL NOSTRU.
Nicolae DABIJA
   
Vizitatori: 2019095
sus

© 2018 Literatura şi Arta.
Toate Drepturile Rezervate.

Tel. +373 22 21 02 12
Fax +373 22 23 82 17
Email: literaturasiarta_md@yahoo.com

Prima | Ziarul | Patrimoniul cultural | Forul Democrat al Românilor | Contacte | Ultimul număr îl găsiţi aici!
Creat de BRAND.MD