Prima   Contact   Harta  
Prima
  Ziarul
  Patrimoniul cultural
  Forul Democrat al Românilor
  Contacte
  Ultimul număr îl găsiţi aici!
Agenda culturală
vezi mai mult
Chestionar
Cit de des accesati situl nostru?
Vezi arhiva
     
 
Prima Ultimul număr îl găsiţi aici!

Ultimul număr îl găsiţi aici!
Monumentul Limbii Române |  Versiune tipar
Inapoi
 
 
 
       
Monumentul Limbii Române
    
Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a anunţat desfăşurarea unui concurs pentru Monumentul Limbii Române la Chişinău.
La materializarea acestei idei participă creatori din toată lumea.
Unul dintre ei e Vlad Basarab, artist plastic şi multimedia din SUA.


Vlad Basarab: „Sunt român de origine basarabeană din partea tatălui. Am trăit 18 ani în București și 18 ani în America (Alaska, California, West Virginia).
Felicit Academia de Științe a Republicii Moldova pentru inițiativa de a realiza primul monument dedicat limbii române din întregul areal românesc. Asistăm la o premieră mondială a limbii noastre care, în sfârșit, este recunoscută pentru vechimea și influența ei, teritoriul românesc fiind leagănul limbilor europene, manifestându-se mai ales prin limba latină.
Limba română reprezintă legătura vie a poporului român cu istoria și cultura din spațiul carpato-danubiano-pontic. Limba română întrupeaza verticalitatea, existența îndelungată și stăruința culturală a poporului român.
Mărturiile acestui spațiu general care definește cadrul limbii române sunt elemente lingvistice specifice și cunoscute, printre care se numară și tăblițele de la Tărtăria. Vechimea și continuitatea limbii și culturii românești pe ambele maluri ale Prutului reiese și din apariția limbajului scris pentru prima oară în istoria omenirii pe teritoriul României, la Tărtăria datând cu 5600 de ani înainte de Cristos și astfel antedatând scrierea sumeriană cu 2000 de ani. Monumentul Limbii Române trebuie să înceapă prin a recunoaște acest element primordial care plasează spațiul românesc ca loc de obârșie al creării unei limbi și al scrisului acesteia, un pas esențial în dezvoltarea culturilor din Europa. Plăcuțele de la Tărtăria reprezintă cea mai veche mărturie a comunicării scrise și de aceea ne-am gândit să reproducem aceste plăcuțe cu simboluri pe monumentul propus. Deși în realitate plăcuțele de la Tărtăria au dimensiuni în jur de 10 cm, le vom reproduce la o scară mult mai mare, pentru a avea un impact vizual și simbolic mai puternic.
Perioada influenței limbii latine este de asemenea prezentă în monument prin inscripțiile în latină descoperite pe teritoriul Daciei. Celebrarea limbii latine pe teritoriul Daciei și ținuturilor românești moderne este esențială nu numai pentru a arăta vechimea latinității și legăturile noastre cu culturile din vest, ci mai ales în lumina teoriilor că latina veche provine din tracă. Această teorie pune ținuturile românești în centrul dezvoltării limbilor indo-europene.
Literatura română modernă reprezintă apogeul lingvistic românesc, contribuind la avansarea și dobândirea identității culturii românești. Această perioadă literară corespunde și cu suferința și sacrificiul pentru afirmarea națională. A treia formă de scriere va fi reprezentată de fragmente din manuscrisele poeților: Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Tudor Arghezi, George Coșbuc, Vasile Alecsandri, Octavian Goga, Alexie Mateevici etc. Vom consulta, alege și fotografia manuscrise originale ale poeziilor reprezentative din cultura românească pe care le vom grava în metal cu ajutorul tehnologiei de gravare cu laser. Spre a avea acces la manuscrise, vom colabora cu Muzeul Literaturii din București și Arhiva Natională. De asemenea, vom include Legenda Meșterului Manole și Miorița, simboluri ale literaturii populare de pe teritoriul românesc. Nu putem sa ne asumăm în totalitate răspunderea asupra tuturor textelor incluse și vom apela la Academia de Știinte a Republicii Moldova pentru sugestii în această privință.
Prin definiție monumentul limbii române nu poate fi un monument provincial, ci al tuturor celor care au contribuit la gloria limbii române, care depăşeşte cadrul unei limbi regionale. Astfel monumentul devine biblioteca de sinteză universală ca timp și spațiu a limbii române. Foile de carte dispuse radial au semnificația de centru al cunoașterii de unde provine cultura scrisă. Astfel cartea devine un centru al universului, iar foile sunt precum razele soarelui răspândind înțelepciune și spiritualitate. Privit din orice direcție, monumentul va sugera o carte deschisă. Culoarea verde a cuprului, rezultat al patinei timpului, are valoare estetică, dar și simbolică în același timp. Vizual, este asociată cu verdele din natură, semn al primăverii, al renașterii, dar și al viului, amintind de caracterul dinamic al limbii aflate într-o perpetuă schimbare.
Monumentul este compus dintr-un soclu din beton cu un finisaj de beton cu pietriș decorativ având ca diametru 20 m și grosimea de 15 cm, precum şi 20 de structurii metalice verticale dispuse radial și fiind învelite cu tablă de cupru și având înălțimea de 6,5 metri, grosimea de 15 cm și lungimea între 2 şi 4,8 metri. Cuprul care la început va fi de culoare roșie va reprezenta sacrificiul scriitorilor moderni, care în multe cazuri și-au riscat viața pentru ideea de identitate și verticalitate națională.
Transformandu-se cu timpul în verde datorită procesului de oxidare, cuprul va fi el însuși un simbol pentru renașterea limbii. Spațiul circular al monumentului simbolizează un tot universal. Spațiul dintre paginile cărții va fi perceput de către vizitator ca un culoar simbolic printre paginile cărții sau ca o bibliotecă universală a limbii române. Monumentul nu propune o evoluție lineară în stil tradiționalist a istoriei lingvistice, ci o formulă modernă și contemporană în care simboluri şi manuscrise literare îi vor da vizitatorului o experiență personală. Astfel pe oriunde va intra, vizitatorul va putea interacționa în mod vizual, spațial și fenomenologic cu această carte deschisă, care îi va îngădui să parcurgă istoria lingvistică a poporului român prin simboluri ale perioadei neolitice, perioadei dezvoltării limbii latine și culminând cu pasaje din limba română modernă și contemporană prin prisma poețiilor și scriitorilor care au oglindit suferințele și năzuințele poporului român. Cartea deschisă și accesibilă din orice punct de vedere  subliniează faptul că toate paginile istoriei lingvistice sunt importante.
Monumentul va străluci foarte frumos în timpul zilei, când va fi atins de razele soarelui, precum şi noaptea iluminat de sursele de lumină instalate în soclul/baza de beton. Luminile vor fi încorporate în soclu, astfel încât se va putea călca pe ele.  
Dacă bugetul proiectului nu permite investiția în tablă de cupru, mai există alte două variante: inox şi tablă plană vopsită. Varianta cuprului este cea mai rezistentă şi mai frumoasă”. 
   
Vizitatori: 2019104
sus

© 2018 Literatura şi Arta.
Toate Drepturile Rezervate.

Tel. +373 22 21 02 12
Fax +373 22 23 82 17
Email: literaturasiarta_md@yahoo.com

Prima | Ziarul | Patrimoniul cultural | Forul Democrat al Românilor | Contacte | Ultimul număr îl găsiţi aici!
Creat de BRAND.MD