Prima   Contact   Harta  
Prima
  Ziarul
  Patrimoniul cultural
  Forul Democrat al Românilor
  Contacte
  Ultimul număr îl găsiţi aici!
Agenda culturală
vezi mai mult
Chestionar
Cit de des accesati situl nostru?
Vezi arhiva
     
 
Prima

Revenirea la baştină |  Versiune tipar
Inapoi
 
 
 

Revenirea la baştină

Pe 18 iunie, recent, în cadrul Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” din Chişinău, s-a desfăşurat o Conferinţă omagială: „Revenirea la rădăcini”, consacrată întoarcerii acasă a doi veri drepţi, originari din Cornova Unghenilor: prof. univ. dr. Zamfira Mihail (Bucureşti) şi prof. univ. dr. Dinu Ursu (Odesa).
Evenimentul s-a desfăşurat sub auspiciile dr. conf. univ.  Lidia Kulikovski, dr., conf. univ. Vasile Şoimaru şi ale lui Vlad Pohilă, scriitor. Acest trio a fost şi moderatorul conferinţei.
Manifestarea a inclus: lansarea volumului Zamfirei Mihail 155 de cărţi într-o carte şi prelegerea lui Dinu Ursu: Mihai Eminescu la Odesa.
Cartea sus-nominalizată a fost editată graţie iniţiativei şi eforturilor lui Vasile Şoimaru, Lidiei Kulikovski şi Vlad Pohilă.
În alocuţiunea sa, Vasile Şoimaru a menţionat faptul că ideea de a întocmi acest volum s-a născut acum doi ani; a urmat munca celor trei, dar şi a câtorva angajaţi ai Editurii Prometeu. „Este o carte la care autoarea a lucrat o viaţă întreagă”, a afirmat Şoimaru.
Vlad Pohilă a prezentat volumul, accentuând două aspecte: de regulă, la Editura Prometeu apar cărţi de excepţie; prefaţa la carte, aparţinând doamnei Kulikovski, este deosebit de tulburătoare. Vorbitorul a evidenţiat aportul deosebit al lui Vasile Şoimaru, spiritul organizatoric al acestuia.
Autoarea cărţii, Zamfira Mihail, avea să spună: „Întâlnirea noastră de astăzi e un moment de fericire, dar şi un fel de raport în faţa Dumneavoastră”. Dânsa a mai afirmat că, decât să ai o mie de lei, mai bine să ai zece prieteni care-ţi pot aduce zece mii de lei, aluzie directă la cei trei: Şoimaru, Kulikovski şi Pohilă, fiindcă, spunea autoarea, „eu le-am pus la dispoziţie lista celor 155 de recenzii, iar volumul a fost întocmit de dânşii”.
Dinu Ursu, dr. în istorie, a povestit cum destinul vitreg l-a purtat prin Caucaz, prin Rusia, lipsindu-l de baştină, de limba maternă. Dar nu şi de spiritul naţional. Profesorul odesit a venit cu informaţii noi şi interesante despre aflarea lui Mihai Eminescu la Odesa, accentuând că deschizător de drumuri în această privinţă este Nicolae Dabija: el (Dabija) a mers, acum treizeci de ani, pe urmele lui Eminescu, iar eu (Ursu), după treizeci de ani, merg pe urmele lui Dabija. Domnul Ursu l-a mai prezentat pe Eminescu  în trei ipostaze: cristalizator al literaturii clasice române, mare proroc şi mare mucenic.
În cadrul discuţiilor, poetul Nicolae Dabija, cu eleganţa oratorică ce-i este specifică, avea să glumească la modul serios: pornind de la spusa doamnei Zamfira Mihail despre o mie de lei, „eu cred că, decât să ai o mie de lei, mai bine să ai zece mii de lei şi decât să ai o sută de prieteni, mai bine să ai zece prieteni, dar unul din aceşti zece să fie Vasile Şoimaru”. Dabija a remarcat, pe bună dreptate, că „Vasile este un om care a făcut lucruri excepţionale”. Vorbitorul s-a referit şi la monumentalul album Românii din jurul României în imagini, dar şi la o serie de opere de-ale lui Nicolae Iorga, Mircea Vulcănescu ş.a., editate în Basarabia graţie străduinţelor şi spiritului de iniţiativă ale lui Şoimaru.
Dabija a apreciat înalt patriotismul şi prestanţa de savant a celor doi veri cornoveni: Zamfira Mihail şi Dinu Ursu.
O surpriză a conferinţei a fost prezenţa în sală şi alocuţiunea lui Constantin Bobeică, profesor pensionar şi autorul mai multor volume valoroase. Zicem surpriză, fiindcă dânsul atinge vârsta de 86 de ani (pe 5 iulie) şi tocmai se „demobilizase” dintr-o secţie a spitalului republican.
Octogenarul a menţionat faptul că a fost mereu  însetat de oameni, că î-a căutat. Norocul a făcut să-i cunoască pe Zamfira Mihail, pe Vasile Şoimaru, iar acum şi pe Dinu Ursu. Bobeică a vorbit cu multă convingere despre podurile sufleteşti dintre oameni, mulţumind organizatorilor conferinţei.
În cadrul manifestării, au mai luat cuvântul actriţa Ninela Caranfil, părintele Petru Buburuz, profesorul Ion Bodrug de la Cornova ş.a.
A doua zi, pe 19 iunie, în sala de festivităţi a Gimnaziului Paul Mihail din Cornova, fiica ilustrului teolog, Zamfira Mihail, a înmânat Premiile de excelenţă Paul Mihail celor mai buni absolvenţi ai gimnaziului.

 Ion IACHIM
   
Vizitatori: 2019087
sus

© 2018 Literatura şi Arta.
Toate Drepturile Rezervate.

Tel. +373 22 21 02 12
Fax +373 22 23 82 17
Email: literaturasiarta_md@yahoo.com

Prima | Ziarul | Patrimoniul cultural | Forul Democrat al Românilor | Contacte | Ultimul număr îl găsiţi aici!
Creat de BRAND.MD